dimarts, 14 d’octubre del 2008

Separatisme festiu


Quan arriben les festes tradicionals, la típica pregunteta: I tu, què celebres? El pare Noel, o els Reis?
Si dius que celebres el Pare Noel (per exemple) estàs mort. Et poden dir “Yankee, imperialista, colonitzador”, i altres mots semblants, propis de personatges com Hugo Chàvez, que ara estan molt de moda i es ridiculitzen per la tele. Es veu que no es poden adoptar festes de d’altres llocs, que està eternalment prohibit. Llavors, agafarem i anirem a fer unes hamburgueses amb patates fregides i a veure Coca-Cola.
Cada cop s’extenen tradicions de d’altre llocs, com el Halloween. Crec que encara que no ho volguem ja estem en un món ben globalitzat que no té marxa enrere, i encara que ens faci mal, ja fa temps que hi estem inmersos. Aixó no treu que s’hagin de mantenir les nostres tradicions catalanes, com el Tió, o l’Onze de Setembre. Crec que s’ha de vetllar per el manteniment dels nostres festius, però no ens ha de fer por adoptar altres tradicions. Crec que pel manteniment de la nostra cultura, s’ha de continuar celebrant les nostres pròpies tradicions.
Vull recordar en aquest article, que els Reis Mags d’Orient, per molt que es diguin d’Orient, provenen del país a l’Oest de Catalunya, d’Espanya. Una tradició del segle XIX, però com que l’hem celebrat sempre, aquesta no ens fa mal. No m’agraden els separatismes en aquesta forma, perquè repeteixo, la globalització és un fet, no una paraula abstracte.
Em declaro català fins a la melça, però també dic que, com molts catalans com jo, celebro les tradicions aquestes que no són pròpies de Catalunya, i una cosa no ens treu l’altre, tot i que hi hagi gent radical que cregui el contrari. Tot és respectable.