dijous, 23 d’octubre del 2008

Jo, del "social"


Quan acabes l’ESO has de triar cap algun lloc. És la teva gran primera desició. Llavors et trobes encasellat en la pregunta: lletres o ciències?
Fins fa pocs anys, era la única pregunta que t’havies de fer. Ara no, hi ha moltes més modalitats, degut al major nombre de carreres i oferta universitària.
Es van trobar que l’empresa i l’economia era un món que agradava molt, i que els alumnes triaven per a realitzar estudis superiors.
No obstant això, l’oferta de Batxillerat ha augmentat, en la part de ciències (de la salut, científic i tecnològic), en canvi a la part més humanítica nomès hi ha humanitats, ciències socials i arts.
Les ciències socials es limitaven a la comptabilitat i les ciències que deriven de l’economia. Actualment, s’ha creat en alguns centres un Batxillerat econòmic 100% que ja rep aquest nom. Ja sé que aquest afer no és culpa dels centres, però és indignant i descarada l’enfocament universitari que fan els polítics responsables de l’educació.És una presuposició descarada d’encarar a l’alumnat cap a un tipus de carrera en concret, l’economia o les empresarials. Així, els que no volem fer aquestes carreres ens hem d’aguantar i empassar-nos dos anys sencers de comptabilitat, formes d’empresa i economia mundial. En canvi, d’assignatures que potser ens xocarien més com podria ser política, civisme, o dret, ni en parlarien.
Ens trobem que els que volem fer carreres com Dret, Periodisme, Ciències Polítiques, o Magisteri, no tenim idea de què tracta la carrera que volem fer, perquè no anem més enllà de balanços de situació i de llibres diaris. Aquesta limitació del Batxillerat social fa que ens defineixin com a limitats, i en alguns casos de “subnormals”. Sona molt greu això, perquè aquesta ha estat l’opció, més o menys forçada, que hem escollit per a fer el primer pas cap al món universitari.
Ens trobem que no hi ha empreses, però en canvi, d’empresaris i economistes n’hi ha fins a sota de les pedres.
Som molts els que si no volem arribar a Barcelona i no entendre res, ens hem de buscar les castanyes pel nostre compte. És molt trist això, i més si tu també ets un “social” com jo.