dijous, 23 d’octubre del 2008

L'ètica empresarial i la deslocalització


L’ètica és una ciència o una filosofia aplicable en molts casos, i un d’ells pot ser perfectament el món empresarial. Com tota ciència es regeix per un seguit de normes i a vegades trobem inclús codis que marquen les pautes de com seguir els passos més justos per assolir els objectius. Per norma general, aquestes lleis o normes que regeixin l’economia o l’empresa haurien d’ésser universals, però entrariem en un dilema del qual no acabariem trobant qui té la raó.
La ètica empresarial és una branca de l’ètica aplicada que normalitza les conductes que s’han de portar a dins d’una empresa, i les conductes del món dels negocis.
Probablement, la ètica sorgeix a partir de plantejar-se com? per què? quan? etc. dins del món empresarial.
S’ha de tenir en compte que es tenen un seguit de recursos per a satisfer unes necessitats, i l’ètica serveix per a poder ordenar aquests recursos i distribuir-los per tal de que quedin de manera justa i facin feliç al màxim de persones possible, tal i com diuen les normes utilitaristes de J. S. Mill.
A partir d’aquí sorgeix la pregunta: és ètica deslocalitzar l’empresa?
L’economia és la ciència humana que serveix per a administrar els recursos que disposem de la millor forma possible.
Abaratir costos, és èticament correcte, sempre i quan es posi l’empresa en el punt de mira. Si analitzem el punt de mira econòmic és poc ètic, ja que s’empobreix el país i s’augmenta l’atur. És més interessant que s’enriqueixi una empresa i que s’empobreixi el país? No ho sé, ni ho he de decidir jo.El que no és gens ètic és emigrar o directament, “tancar la barraca” i deixar tots els deutes, i no retornar les prestacions o encara especular amb elles. Això és un atracament, i el què és més fort, ens el deixem fer.