dijous, 9 d’agost del 2007

Tradicions absurdes i sovint, perilloses


Avui parlaré d'un tema que sens dubte em treu de polleguera, es tracta d'algunes costums religioses que obliguen als seus adeptes a complir lleis absurdes.

Els jueus per exemple, durant el Sabbath no poden fer res de treball, ni que sigui una urgència. En el nou Testament, Jesús es troba en un cas semblant, com que és Sabbath no poden treballar, fins hi tot ni per urgències, com per exemple ajudar a persones malaltes, tirades a la carretera, o qualsevol motiu d'alta urgència. Així què? Un metge no pot ser jueu? La feina del metge consisteix en curar malalts, una defiinició molt simple, però el metge està al servei del malalt, i si és Sabbath, també ho ha d'estar, ja que per això el paguen. Em sembla que ajudar al pròxim no és pas treballar.

A la pel.lícula Carros de Foc, durant els Jocs Olímpics, un atleta jueu es nega a córrer perquè és Sabbath, i això significa que de saltar-se una competició en la qual podría haver guanyat la medalla d'or. Córrer en uns Jocs Olímpics també és treballar? Una competició que pot durar minuts, inclús segons, és un gran esforç del qual la comunitat jueva no pot gaudir en un dia de Sabbath.

Per aquesta regla de tres, els jueus no haurien ni de cuinar, ni fer el llit, ni qualsevol "activitat" bàsica del dia a dia, no? Déu nos en guard de que els castiguès el mateix Jahvé.

No sé quina visió tenen ells de "Déu", però si és el mateix Déu de Jesús, no el podrien veure com a una persona que permet que uns quants es quedin mirant, textualment, mentre d'altres es moren, passen gana, o simplement necessiten ajuda. D'aquesta manera, si "Israel" tinguès una emergència vital, i fós Sabbath, que faria el senyor Ehud Ólmert? Deixar que el "seu país" s'enfonsi? Noooooooo! Són jueus, home, tenen els 1001 recursos, i se les saben totes! Si aquesta tradició fós palestina estaria mal vista, i dirien que és una tradició carca i primitiva. Què més primitiu que les tradicions jueves?


Una altre tradició que em treu de les caselles és la de la prohibició de les transfusions de sang i els transplantaments d'órgans, per part de la comunitat de Testimonis de Jehovà. És una altre tradició que pot acabar amb la vida de la persona que ho necessiti, i el més fort, és que abans et deixarien morir abans de punxar-te la vena per injectarte un parell de litres de sang. He llegit casos de que fins hi tot el malalt es nega a rebre ajuda, encara que hagi de morir de la pitjor manera possible. Ho trobo absurd i surrealista, totalment surrealista! Si t'estàs morint, Déu no conto que vulgui que et deixin morir com un gos, mentre els teus propers estan de braços creuats o lamentant-se pel pobre infeliç que és apunt de morir. I a sobre, sovint es pot sentir un: pobret, ell, i així s'ha de morir?
Doncs si, perquè vosté li ha negat la vida!


Continuo amb tradicions absurdes, com la de no menjar en hores de sol per part dels musulmans. A mí m'està molt bé que els adults vulguin continuar aquesta tradició, perquè ells saben el què es fan, però que cada musulmà ho hagi de fer a partir dels catorze anys...

Una persona als catorze anys encara no és adult, i no menjar ni veure, ni ingerir res durant 12 o més hores pot provocar-li algun ensurt important.


He tractat algunes de les tradicions que no les trobo del tot correctes, però encara no n'he esmentat cap de cristiana, i potser la més absurda que tenen és la de no menjar carn per Setmana Santa. Aquesta, que sàpiga jo, no pot costar-li la vida a ningú, però també és totalment absurda. Val, potser és un petit sacrifici, però avui en dia hi han totes les varietats de productes al nostre abast, i no menjar carn, per algunes persones no li suposa cap mena d'esforç. Avui en dia, hi ha una moda vegetariana. Potser al final la gent es privarà de menjar verdura per Setmana Santa?

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Weepp!! wnu ia kumensu a teni ganes dana a kamells.. portare la mva estimada espanyola enkara k se k no es podra komparar am la teva po wenu es iwal, inklus sunara millo i tot jajaj!! wenu krak ia ns vurem i k aket any no ens fotin la pirula jajaja
apa vagi b inga!!

Anònim ha dit...

hola de nou!
aquest comentari (i sento dir-t'ho) no ha estat dels que més m'ha agradat ja que crec que tothom pot seguir les tradicions i costums que vulgui i nosaltres no les podem questionar degut a que la societat en la que vivim és molt diferent a la que viuen les persones que segueixen les tradicions que has criticat; de la mateixa manera ells tampoc ténen el dret de criticar les nostres.
Però com que sé que el teu antisemitisme no se't passarà, jaja
et vaig deixant, que quant se't fica una cosa entre cella i calle no hi ha qui et canv de opinió.