dimecres, 8 d’agost del 2007

Què se n'ha fet del terror?


(Avui, torno a donar gràcies als meus lectors que cada dia són més nombrosos, cosa que fa que hagi de buscar més temes per escriure! Moltes gràcies!)

A vegades, en converses de cinema, he sentit a dir que la gent dels anys 30, i 40 els encantava anar al cinema, era una de les activitats d'oci predilectes de l'època. Tan se val la pel.lícula que féssin, tothom anava al cine. Els més joves se'n portaven la mossa i anaven a fer manetes a l'última fila, i els més detallistes s'assantaven a davant per no perdre's cap detall. En fi, el poble tenia una cultura cineasta que actualment poca gent té.
Un dels gèneres que m'agrada més és el terror. Per què?

El terror és un gènere que neix als anys 20 o 30, amb les primeres pel.licules, inclús les pelis mudes ja feien servir el terror com a gènere. Tenim constància de pel.lícules de terror des de 1902, amb una versió de la novel.la de M. Shelley, Frankenstein. A l'any 1922 es va fer una obra mestre del terror: Nosferatu la melodia del terror, una pel.lícula basada en la novel.la Dràcula, de B. Stoker. Una pel.lícula increïble, capaç de fer desmaiar a les pobres xicotetes que anaven al cinema de bracet amb el seu enamorat. Podriem incluir també en aquest gènere King Kong (1933) de Cooper i Schoedsack. A les dèquedes dels 40 i 50 sens dubte, les pel.licules de terror que van triomfar varen ser les de les productores Universal Studios i Hammer Productions, amb títols com Dràcula, el Fantasma de la Òpera, la Mòmia, o el Capità Cronos. Als anys 60 van començar-se a produir pel.lícules sobre els contes de Poe, com el Pou i el Pèndol. També les primeres pelis de A. Hitchcock van començar-se a rodar en aquesta època.
Als anys setanta la mentalitat de la gent va canviar, i en motiu de la guerra freda el gènere de terror es basava en explosions i coses radioactives, i les pelis també duien aquesta temàtica, com Godzilla o la Invasió dels Ultra cossos (1974). A finals dels 70 i durant els 80 s'han fet algunes de les millors pel.licules d'aquest gènere: l'Exorcista (1973), la Matança de Texas (1974), la Profecia (1976), Halloween (1978), Alien (1979), Divendres 13 (1980), el Resplandor (1980) i Malson a Elm Street (1984). Si us hi fixeu, tenim un súper èxit d'aquest gènere quasibé cada any, tot i que les temàtiques de les pel.lícules canvien.
Als anys 90 ja comencen a sonar noms com El silenci dels anyells, Scream, La Senyal, o El projecte de la bruixa de Blair.
Sens dubte una davallada bastant considerable de produccions bones.
I dels anys que vivim actualment ja ni en parlem. De debò es creu que aquest gènere pot aguantar amb pelis com: Turistas, Llamada Perdida, la Maldición, el Escondite, la Oscuridad, etc.?(no les he pogut traduir, perquè sinó, segurament no sabrieu ni de quina peli parlo!)
Pel.licules que més que por fan pena, de dolentes que són, i de la temàtica repetitiva. Si la peli, per exemple, va sobre un assassí, tindrà característiques molt semblants a Halloween. Si la peli va sobre el diable, tindrà característiques semblants o idèntiques a l'Exorcista o la Profecia. Tot és un plagi a les grans pel.licules de por.
Devia ser molt maco anar al cine amb la gent tapant-se als ulls a l'escena que sortia el monstre de Frankenstein, i es podia sentir algun crit de pànic. Tothom sabia que nomès estava a la pantalla, però les pelis de l'època feien por a la gent de l'època. Les pelis de la nostre època, més que por fan pena. No es basen en el suspens, es basen en la sangarrada fàcil, perquè més que por, provoqui fàstig. Em sembla que no és una bona manera de continuar el gènere, ja que se l'estan carregant tant ràpid que, possiblement, en pocs anys no es podrà tornar a veure una bona producció de terror.
De les pel.lícules de por d'aquest nou mil.leni potser em quedo amb dues produccions: Saw i La Casa de la Cera (per cert, versió moderna d'una peli antiga).
Per mi, Saw està molt bé fins a la segona part, però a la tercera... És un xurro que no te l'acabes! L'argument suat, l'intriga perd, les escenes repetitives, i basa molt la pel.lícula en el fàstig.
En fi, si volen fer un gènere nou que es digui: Pel.licules de Fàstig, o de Sang-i-Fetge, que el facin, i que deixin d'insultar el terror amb pel.licules tant dolentes que fins hi tot fa mandra, inclús de baixar-les per Internet, que nomès s'ha de prémer un botonet!

1 comentari:

Anònim ha dit...

buenu ferran primer de tot dir-te que sento no haber-te pogut escriure abans però mira això va com va.
Aquest és una dels teus articles amb els que estic més d'acord, tot i que jo mai he estat un fan de les películes de terror; la veritat és que ara per ara, la gran majoría de les vegades que vas al cine a veure'n una de por surts o partin-te el cul,perquè el dolent més que por el que feia era riure, o com tu dius comences a pensar a fer-te vegaterià, perquè has vist més sang i fetge en una hora i mitja que en tota la teva vida. Però buenu sempre hi ha excepcions com ara "l'exorcista" que ha estat una de les millors películes de por de tota l'història.
Et vaig deixant perquè com ja t'he dit aquestes películes no són les meves preferides.